Lest: Terry Pratchett: «The Wee Free Men»

«Zoology, eh? That’s a big word, isn’t it?» «No, actually it isn’t,» said Tiffany. «Patronizing is a big word. Zoology is really quite short.»

Terry Pratchett: «The Wee Free Men»Jeg har utsatt denne posten en stund, men nå kommer den, min «anmeldelse» av en av de nyeste bøkene til Terry Pratchett: «The Wee Free Men». Boken kom i 2003, og er egentlig ment som en barnebok. Men det betyr ikke at den ikke er verdt å lese for oss som er eldre! Bokens hovedperson er en ni år gammel jente ved navn Tiffany Aching. Hun er ikke helt sikker på om hun liker «Tiffany»-delen, for det passer ikke til det yrket hun har sett seg ut; hun vil bli heks.

Tiffany bor på «The Chalk». Dette er et område som er veldig inspirert av det skotske høylandet, ispedd elementer fra gamle keltiske myter, og er en flott ramme for historien. Hun er den yngste datteren i en stor familie, men får ikke mye oppmerksomhet av den grunn, for hun har en liten, klissete lillebror, Wentworth, som selvsagt er morens yndling.

Vår lille heltinne har helt spesielle evner: hun kan se ting som de virkelig er, og hun følger nøye med på det som skjer rundt henne, en viktig kombinasjon som kommer henne godt til hjelp da Wentworth blir kidnappet av Alvedronningen. I sin kamp for finne ham igjen blir hun også kjent med en klan av Nac Mac Feegle, også kjent som «The Wee Free Men», derav navnet på boken. De er en gjeng krigerske «pictsies» (uoversettelig), og de er virkelig morsomme. De gjør seg perfekt i en barnebok, til tross for at det de lever og ånder for er:

  • Drikking
  • Slåssing
  • Stjeling
  • Drikking og slåssing
  • Drikking og slåssing og stjeling

Du skal ha et spesielt steinhardt hjerte for ikke å bli forelsket i den gjengen her. Og de er svært beskyttende overfor Tiffany, som de kaller «The Wee Big Hag» (ja, disse gutta snakker tung Glasgow-aksent).

Når jeg får barn skal denne boken være på leselisten, om så jeg må lære dem engelsk først eller oversette den egenhendig. Terry Pratchett viser i denne boken at han er fullt i stand til å skrive underholdende både for voksne og barn i samme bok. Boken er også veldig distansert fra Discworld-serien ellers, så den står nesten helt fritt. Han har imidlertid ikke klart å dy seg, så vi får et gledelig gjensyn med verdens beste heks, Esmerelda «Granny» Weatherwax.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.