Den perfekte HTPC – Asrock NetTop ION 330

I den mørke middelalder, altså for fem-seks år siden, dukket det opp et nytt og fantastisk programvareprosjekt som lot deg gjøre om Microsofts XBox (den som var XOBX HUEG) til et fleksibelt og brukervennlig underholdningssenter. Etter litt motstand – «det er jo et MICROSOFT-PRODUKT, og jeg spiller ikke uansett» – tok jeg til vettet og skaffet meg en XBox, fikk den moddet, og la inn XBMC (XBox Media Center). Den har vært i kontinuerlig bruk i fire-fem år nå.

Men siden den gang har det skjedd store ting på TV-fronten, og HDTV er det nye store. Den gode gamle XBox-en får pustebesvær og hva verre er når den ser en videofil i denne høye oppløsningen. Heldigvis har ikke folkene bak XBMC ligget på latsiden, så XBMC kan nå kjøre på helt vanlige PC-er, både under Linux, OS X og Windows. Så da har det forsåvidt vært ganske greit å slenge sammen en HTPC av passende deler og kjøre XBMC på denne. Men dette er som regel faktisk ganske mye jobb, og for å få spilt av HD-oppløsning må man enten ha en MEGET kraftig CPU, eller være kjempeheldig med skjermkort og lydkort og hovedkort o.l. Resultatet har hatt en tendens til å være stort, stygt, støyende og ikke spesielt billig.

For en knapp måned siden kom endelig løsningen, takket være NVidia og deres ION-brikkesett, som utfyller Intels Atom-plattform med et relativt kraftig skjermkort med en meget viktig funksjon: maskinaksellerert video-dekoding! XBMC-folkene har til alt overmål allerede fått på plass tilstrekkelig nye drivere til å støtte dette fine systemet (kjent som VDPAU på Linux) allerede.

Når så Asrock NetTop ION 330 dukket opp på Multicom.no ble jeg bare nødt til å besille den, her måtte jo den perfekte out-of-the-box XBMC-PC-en endelig har dukket opp!

Den kom i dag, og jeg har nå brukt en knapp time på å pakke den opp, koble den opp, installere XBMC Live, slåss litt for å få lyden til å komme ut på HDMI, og konklusjonen er: KA-CHING! Jeg er villig til å utrope denne boksen (og de hundretalls søsknene som er nødt til å komme etter den) til XBoxens naturlige arvtager som den perfekte XBMC-boksen. Den har spilt av alt jeg har kastet etter den uten å svette, og selve grensesnittet er flytende og fint selv om jeg kjører i 1920×1200 (på PC-skjermen min) og spiller av en 1080p-film samtidig. Til og med suspend-funksjonen ser ut til å fungere, så det burde ikke være noen grunn til å slå boksen helt av når man ikke bruker den.

Det eneste jeg har å utsette på denne boksen nå er at den ikke har IR-mottaker innebygget. Heldigvis har jeg en Windows Media Center-fjernkontroll med tilhørende USB-mottaker, og det skal jeg få testet bare Trond Viggo gir tilbake mottakeren.

For de som måtte komme ut for samme problem som jeg hadde, her er endringen jeg måtte gjøre for å få lyd ut på HDMI-utgangen:

Gå til Settings -> System -> Audio hardware og sett Audio output til Digital. Her deaktiverte jeg også valgene for DTS- og AC3-capable receiver, fordi TV-en min ikke støtter disse lydformatene. Hvis du kjører HDMI-kabelen via en forsterker vil du sannsynligvis la disse være aktivert.

Skriv inn følgende i filen ~/.asoundrc:

pcm.!default {
type asym
playback.pcm {
type plug
slave.pcm "hw:0,3"
}
}

(Bruk et tastatur og trykk CTRL+2, så kommer du til en loginprompt. Brukernavnet er xbmc, og passordet tastet du inn under installasjonen. Skriv nå «nano .asoundrc» og skriv inn innholdet som er listet over. Trykk CTRL+O og enter, og deretter CTRL+X. Skriv så «sudo reboot», og så bør du ha lyd når maskinen har restartet.)

Enjoy!

20 kommentarer til «Den perfekte HTPC – Asrock NetTop ION 330»

 1. lagrer du film lokal eller over lan? type disk har du og hva type OS (du skrev det sikkert, men du vet…)?

  ser ordentlig festelig ut dette Einar :)

 2. Hei:) Har du testet XBMC med Aeon på denne? Hvordan er det med lyden ut på HDMI’en? Kommer den som MPCM eller passthrough til evt dekoder?

  Har funnet ut at «Popcorn Hour ventetiden» mellom XBMC på xbox classic og XBMC på en linux HTPC er over. Det er på tide å hive ut Popcorn’en hvis det her funker helt 100% nå.

  Hører gjerne fra deg om videre erfaringer :)

 3. Nå vurderer jeg å kjøpe meg slik etterhvert. Dimmitere Stuepcen til å bli surfe pc. Sjangser for at jeg for dedikert pcrom etterhvert :D

 4. eien:

  Jeg har alt av innhold lagret på en dedikert server med 5 TB lagringskapasitet. Bruker CIFS (Windows fildeling) og NFS for å få tilgang til filene via nettverket. XBMC bruker CIFS.

  Kenneth: (svaret har også godt i e-post, men er vel greit å ha det her også):

  Jeg la inn Aeon i går, og så vidt jeg kan bedømme går det problemfritt. Jeg har beskrevet i bloggen hvordan jeg fikk lyd ut på HDMI, ellers så kan du slå av og på passthrough for både AC3 og DTS. En ting jeg opplever er at det tar litt over et sekund fra jeg starter noe som lager lyd til lyden starter på TV-en. Jeg håper dette er noe de fikser, for det er litt irriterende å ikke få med det første halvannet sekundet av en sang. Det samme skjer når man setter en video på pause.

  Dette til tross, denne erstatter PCH for min del.

  Lix:

  Du hører den hvis du ikke har noe annet som lager lyd på. Det er en ganske konstant summing fra den ene vifta i bakkant. Jeg lar meg ikke plage av den, en standard XBox lager like mye lyd (men silent-modet XBox classic lager mindre lyd).

 5. Hei!

  Hva med varmeutvikling? Jeg har en Acer L5100 som var tenkt til HTPC. Lydnivået på denne er sånn ca 26db iflg. tekniske data. Plasserte denne i et videobenk med glassdør for å kvitte meg med denne summingen som jeg oppfattet som plagsom.Alt var vel i noen minutter inntil det ble varmt der inne bak glassdøren…vifta fyrte opp på maks og støyen ble plagsom. Da ble den kastet ut og erstattet av PCH A100 med en 2.5″ HD (=lydløs). Nå ser jeg at du har testet denne Asrock’n med ION CPU. Det jeg funderer på nå er å gå til anskaffelse av denne og så plassere «herligheten?» bak glassdøren…

  Hvordan høres det ut når vifta skrur seg opp på maks på denne??

  Hvor stor er varmeutviklingen?

 6. Heisann!

  Bestilte akkurat en slik en for å erstatte popcorn houren min selv, og må si jeg er rimelig spent. Det jeg lurer på er om det følger med noen installasjonscd med f.eks linux på som man bare plugger i maskinen, og kjører på, eller om det må mye knoting til?

  I tillegg så lurer jeg på om det er noen av dere som har fått til å montere IR mottaker og så bruke harmony one på den? En mail til edmund.johansen@kleppnett.no med svar på det siste, eller tips hadde vært konge!

 7. Herregud, beklager spammingen.. hehe. Men jeg blir litt ivrig merker jeg. Som Einar 2 der oppe spurte om, lurer jeg også på hvilket OS du bruker? Jeg fant heldigvis en guide for Ubuntu 9.04, så regner med at jeg går for den.

  I tillegg så lurer jeg på om den støtter både lyd og bilde over hdmi? Slik jeg har det nå, med popcornen, så står den, xboxen og blu-ray spilleren rett i recieveren min, som igjen har en utgang som går til tven. Antar at det vil fungere fint med denne også?

 8. @edmund

  Lyd og bilde over hdmi fungerer foreløpig kun på xbmc live – som du kan velge kjøre fra cd/usbdisk eller installere til disk.

  Jeg har en Asrock selv, har lagt inn Ubuntu som OS, og kjører xbmc live fra en minnepenn(må inn og skifte bootsekvens i bios hver gang jeg skal boote inn på xbmc live).

  Det er en litt tungvint metode, men er den eneste som pr.d.d fungerer hvis du vil ha bilde OG lyd over hdmi.

  Ang ir funderer jeg på å bruke en xbox1 ir mottaker, den skal vistnok være simpel å bygge om til usb. Det vil vel vise seg med tid :)

  Anbefaler også linux mint til de som vil ha et alternativ til ubuntu.

 9. @Kevin

  Takker for svar. Jeg undersøkte det med lyd og bilde over HDMI litt kvikt i morgentimene her i dag, og det ser ut som om folk har fått det til å fungere enten med det som Einar skrev litt lengre opp, eller ved å oppdatere alsa.

  Jeg endte forøvrig opp med å bestille meg ett Dinivo (eller hva pokker det heter) Mini tastatur. Så kan jeg spille litt på enkle spill på maskinen også ;)

 10. @edmund

  Dinivo ja, sålenge du velger bluetooth trådløs, med tanke på rekkevidde. :)

  Jeg har ikke lyd i ubuntu selv, og har enda ikke fått til lyd.

  Det einar skrev lenger opp er hva du må gjøre for å få lyd i xbmc live. Såvidt meg bekjent er det enda ingen løsning på lyd over hdmi i ubuntu eller linux mint atm.

  mvh

 11. Hei. Har lekt meg litt med denne (og XBMClive) selv og trengte ikke å endre noe i asoundrc filen; det eneste som måtte gjøres var å skrive «plug:hdmi» begge stedene under «audio hardware»..

  Etter hva jeg har skjønt så er openssh-server installert på den allerede så jeg slipper å bytte om til login-promptet på selve boksen.

  Eneste jeg mangler nå er å få MCE-fjernkontroll som jeg har bestilt fra vendur.no så trenger jeg ikke bruke tastatur lenger jeg heller:D

  kult at jeg ikke kan poste url forresten…

 12. Kevin:

  På xbmc forumet er følgende postet:

  So, i finally managed to get sound over hdmi.

  I have ubuntu 9.04 installed, and xbmc for linux/ubuntu – not the live, installed over that.

  I had to set audio output device and passthrough output device to «plug:hmdi», not just «hdmi» like with the live version. The rest was just config the soundcard in ubuntu.

  Dette bør altså fungere:)

  Alle:

  En annen på forumet anbefaler å oppdatere bios for å få vekk en irriterende viftelyd.

 13. Har samme maskin og lagt inn ubuntu 9.04, xbmc og xbmc remote (iPhone) .. fungerer som en drøm her. Driver å legger inn aeon skin til xbmc ser sykt bra ut..

  Eneste jeg har problemer med er lyden som går optisk rett til anlegget (ikke hdmi, men den andre optiske utgangen).. Problemet er at lyden stopper opp / forsvinner når en annen lydkilde slår inn. Har satt lyden som default men den forsvinner fortsatt. Noen tips her?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.