OneCall mobilt bredbånd i Ubuntu GNU/Linux

Før jul gikk jeg litt amok og bestilte meg mobilt bredbånd fra OneCall, mest fordi jeg ville ha det i julen mens jeg var hjemme. Nå fikk jeg selvsagt ikke modemet før jeg var tilbake på Gjøvik, men det er en annen sak. Som seg hør og bør begynte jeg å undersøke hvordan jeg skulle få det nye leketøyet til å fungere i Linux. Det viste seg å være relativt enkelt (men man må leke litt i terminalen for å få det til å gå). Så her følger fremgangsmåten for å få OneCalls «Personlig Bredbånd» til å fungere i Ubuntu 8.10, Intrepid Ibex. Samme fremgangsmåte bør fungere for alle som har NetworkManager versjon 0.7.0 eller nyere.

OneCall har valgt et modem som heter Option iCon 401, og som så mange andre modem av denne typen så opererer det i to modi: Når du først plugger den inn i USB-porten så presenterer den seg som en falsk CD-ROM-stasjon med noe magisk auto-installasjonsprogram beregnet på Windows og OS X. Dette er imidlertid overhodet ikke hjelpsomt for en Linux-bruker, all den tid det ikke følger med programvare for å dytte modemet over i riktig modus på Linux-plattformen. (Her er det verdt å nevne at folkene i Ice er mye hyggeligere, selv om deres løsning heller ikke er feilfri, kanskje jeg skriver om det en annen gang).

Det finnes et par forskjellige programmer som tar seg av jobben med å bytte modus på modemet slik at systemet gjenkjenner ting på riktig måte. Jeg valgte en løsning som tar seg av jobben helt automagisk:

Last først ned filen udev.tar.gz fra denne forumposten: http://www.pharscape.org/forum/index.php?topic=545.0 [direktelink]. Naviger så dit du lastet ned filen i en terminal, jeg lagret den i ~/tmp/:

cd ~/tmp/
tar zxvf udev.tar.gz
cd udev
sudo make install
sudo /etc/init.d/udev restart

Når du har utført dette skal udev ha blitt startet på nytt, og NetworkManager skal ha oppdaget modemet. Dette kan du bekrefte ved å trykke på NetworkManager-ikonet og se etter teksten «Mobile Broadband»:

Hvis man så trykker der det står «Configure …» blir man så kastet inn i en konfigurasjonsveiviser, eller «wizard», som det heter så fint:

Trykk Forward, og sørg for at Country er satt til Norway. Her får man dessverre ikke opp et valg for OneCall, men OneCall benytter seg i skrivende stund av Telenor sitt nettverk, så deres oppsett fungerer fint. så velg Telenor og gå videre:

Det neste og siste valget man må ta er hva man skal kalle tilkoblingen, her skrev jeg OneCall, som seg hør og bør.

Neste gang du trykker på ikonet for NetworkManager bør du ha fått opp et nytt valg for OneCall under «Mobile Broadband». Når du trykker på denne blir du spurt om PIN-koden, dette skal ha fulgt med SIM-kortet ditt. Skriv inn PIN-koden og trykk OK, og nå skulle mobilt bredbånd være oppe og gå. Slettes ikke verst!

4 kommentarer til «OneCall mobilt bredbånd i Ubuntu GNU/Linux»

 1. Hei!

  Dette var aldeles strålande. Rett fram og forståeleg – til og med for ei som kun har nytta linux i ei veke. Takkar så mykje!

 2. Rett fantastisk… :)

  Men klarer du å lage et like fint oppsett for hvordan jeg skal gjøre det med netcom sitt ZTE MF636 USB-stick modem?? Det da til Linpus Linux Lite v1.0.11.E

  Det skal også sies at jeg er HELT nybegynner, så jeg trenger virkelig t-skje

 3. Veldig nyttig input. Jeg finner nok ut av hva tarballen gjør, men en enlinjer for å forklare hva som ligger i denne er ikke dumt.

  Softwaren som kommer med modemet er tilnærmet ubrukelig i Windows, så det er herlig at jeg kan bruke modemet også i det riktige OSet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.