Lest: Dan Brown: «The Da Vinci Code»

Jeg er som regel skeptisk til alt som smaker av hype. Jeg har aldri trivdes med å være en del av den store «Flokken». Likevel bestemte jeg meg for en stund siden for å kjøpe Dan Browns ekstremt opp-hypede bok «The Da Vinci Code». Jeg lot det også være med det, jeg hadde andre bøker å lese først. Nå i helgen hadde jeg med meg den som backup-bok, i tilfelle jeg skulle lese ferdig «Mostly Harmless» mens jeg var hjemme. Og ganske riktig, på fredag kveld ble jeg omsider ferdig med denne mørkeste av Hitchhiker-bøkene. Så på lørdag måtte jeg motvillig gripe tak i boken jeg skal anmelde kort her nå.

Jeg ble fanget øyeblikkelig. Det vil si, jeg prøvde først å lese noen av de utallige utklippene fra diverse anmeldelser som var trykket først i boken. Hvorfor de var der aner jeg ikke, jeg hadde jo alt kjøpt boken, så hvorfor overbevise meg ytterligere om at jeg måtte kjøpe boken? Lettere irritert bladde jeg meg frem til første kapittel, og ble – som man etterhvert oppfatter – svært positivt overasket.

Den er spennende! Fra første kapittel, ja nesten første side, var det komplett umulig å legge den fra seg. Jeg sitter sikkert her og siterer flesteparten av de irriterende anmeldelsene i begynnelsen av boka, men det får så være: Dan Brown har gjort en meget god jobb med denne boken. Selv om jeg visste store deler av plotet takket være uforsiktig media og en skikkelig slitsom Discovery-dokumentar jeg så for kort tid siden, var boka spennende nesten tvers igjennom. Av bokas ca. 580 sider hadde jeg kommet til rundt side 340 da jeg motvillig måtte få meg litt søvn klokka tre i natt. Det er lenge siden jeg har lest en bok så raskt som denne.

Nå for en times tid siden leste jeg de 80 sidene som gjensto. Boka dabbet dessverre litt av på slutten. De siste avsløringene var slettes ikke så uventede som jeg hadde håpet. Der jeg i begynnelsen av boka knapt klarte å gjette meg til en gåte eller en tvist på forhånd, ble boka dessverre svært forutsigbar i de siste kapitlene. Likevel vil jeg klart anbefale den til alle som liker å lese. Den var svært lettlest, og jeg snakker her om den engelske utgaven.

Som en siste bemerkning må jeg si at boka slår meg som perfekt for filmatisering, og ganske riktig: Tom Hanks skal etter sigende spille en av bokas hovedroller i den kommende filmatiseringen, noe som slår meg som et meget bra valg. En enda bedre casting er Jean Reno, i en av de andre rollene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.