Geografiskandale

Jeg satt i kveld og så på Late Show med David Letterman på NRK2. En av gjestene på programmet var Aishwarya Rai, en av de største stjernene i Bollywood. Da hun skulle fortelle hvem hun var og hvor hun var fra, sa hun at hun var fra Mumbai. Dette la jeg ikke spesielt merke til. Det er tross alt drøssevis med stedsnavn i India jeg ikke kjenner til, for å si det mildt. Men da Dave så påpekte at Mumbai var mer kjent under et annet navn, ble jeg litt overasket.

Så, med mindre jeg allerede har nevnt dette til deg over MSN, eller du så på programmet, så vet du antageligvis ikke hva for slags by Mumbai er. Nå vet du allerede at det er i India, fordi jeg alt har sagt det, men hadde jeg ikke gjort det ville du antageligvis gjettet på at det var en by i Afrika, eller i Midtøsten en plass. Men her kommer altså bomben: Mumbai er identisk med den noe mer kjente byen Bombay!

«Jasså…» tenker du nå, «har de skiftet navn nå altså?» Da slipper jeg neste bombe på deg: byen skiftet navn for TI år siden. Og ingen underrettet oss! Personlig gikk jeg på barneskolen da navneskiftet fant sted, og jeg er temmelig sikker på at ingen nevnte det for oss. Og etter å ha snakket med folk på min alder fra andre steder i landet, så later det ikke til at det bare var en lokal glipp på Rena.

«Hva så?» tenker du nå. «Hvem bryr seg?» Ok, så er det ikke akkurat jordens undergang dette her. Men vi snakker tross alt om over tolv og en halv millioner mennesker. Og vi har løpt rundt i ti år og kalt dem for Bombayere. Mens de har vært Mumbaiere. I TI ÅR! Her har grunnskolen helt klart sviktet i sin oppgave, men det er ikke bare dem! Alle husker vel landeplageartisten sent på nittitallet, med fengende låter som «Calcutta (Taxi, Taxi, Taxi)», «S.O.S. (The Tiger Took My Family)» og «Rice & Curry», som sjarmerte alle i senk med sin gebrokne engelsk.

Dr. BombayJeg snakker selvsagt om Dr. Bombay. Nå, seks år etter hans storhetstid får vi endelig en anelse av hvorfor han ble borte så fort. Han var åpenbart en bedrager som bare utga seg for å være fra India. Vi kan bare spekulere i hva som skjedde videre. Ble han truet til taushet av det Indiske miljøet? Eller enda verre, ryddet av banen? Eller oppdaget han bare den store fadesen og ble så flau at han ikke torde vise seg mer? Nøyaktig hva som skjedde får vi selvsagt aldri vite. Faktum er at Dr. Bombay skulle ha hett Dr. Mumbai, og at han lot en gylden sjanse til å bedrive litt samfunnsopplysning gå fra seg.

Heldigvis for oss alle så så jeg på David Letterman i kveld, så vi ikke behøver å vandre rundt i ti år til, uvitende om at verdens mest folkerike område heter Mumbai.

Én kommentar til «Geografiskandale»

  1. Hvordan kan du kalle Dr. Bombay en bedrager som utgir seg for å være inder uten å være det? Hva er det neste du skal si? At Lene Nystrøm ikke er en Barbie Girl? At The Motherfucking Diva Queen ikke har blitt bortført av romvesner? Nei, den må du lengre ut på landet med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.