Slutt på eksamen ved ungdoms- og videregående skole?

En av dagens saker på VG.no handler om at visse partier på Stortinget går med skumle planer om å avskaffe slutteksamener ved landets ungdomsskoler og videregående skoler, til fordel for et system der elevene jobber med en mappe, som de skal jobbe med gjennom året, og få løpende vurdert. Dette gjorde meg temmelig opprørt, jeg er helt imot en sånn endring i skolesystemet. Det er flere grunner til dette:

Først og fremst mener jeg at eksamener er en viktig livserfaring. Det er ingen grunn til å sy puter under armene på ungdommen, og «spare dem for den fæle eksamenen». Det er ikke lenge siden jeg selv gikk ut av videregående, og jeg var selvsagt ikke så begeistret for å ta eksamen der og da, men det har ikke akkurat satt varige mén på meg. Ikke på noen andre jeg kjenner heller, for den saks skyld. Og nå som jeg går på høyskole og har to-tre tøffe eksamener hvert halvår, har det gått temmelig lett å venne seg til dette, da jeg har hatt en relativt myk tilvenning av denne opplevelsen. Hvis jeg hadde måttet møte til min første eksamen så sent som på høyskolen, **da** hadde jeg kanskje fått varige mén.

Jeg mener også at eksamen er en viktig motivator for å faktisk lære seg stoffet man skal kunne. Man kan ikke bløffe seg unna en eksamen, ihvertfall ikke hvis denne er bra laget. Forslaget om «mappevurdering» har jeg liten tro på. Dette er etter mitt syn ikke annet enn å samle skolestiler og prosjektoppgaver i samme mappe. Jeg begynte på ungdomsskolen omtrent samtidig som Internett virkelig slo gjennom, og jeg vet utmerket godt hvor lett det ble for enkelte å bare laste ned ferdig arbeid og levere dette som sitt eget. Dette problemet tror jeg ikke har blitt mindre med årene, akkurat, og jeg ser ingen grunn til at problemet ikke vil eksistere i forbindelse med dette mappesystemet. Du får ikke benyttet Internett til å jukse på en god gammeldags eksamen.

Nå kommer jeg inn på et poeng som Sverre kom inn på i en tråd han startet på forum.hw.no:

Det er ikke til å stikke under en stol at det er noe som heter «trynefaktor» i skolesystemet. Det eksisterer i en viss grad på ungdomsskoletrinnet, og spesielt i den videregående skolen. Det er derfor viktig at man har mulighet til å bli vurdert helt anonymt, om ikke hele tiden, så ihvertfall på en vesentlig del av utdanningsløpet: eksamen. Om man kutter ut eksamen, så har man i praksis kuttet ut den siste rettferdige bedømmingen en elev har mulighet til å motta. Da hjelper det ikke med all verdens mapper og løpende vurderinger.

Hvis politikerne på død og liv har lyst til å fremstå som nyskapende og innovative, så burde de komme opp med noe bedre enn dette. Som jeg allerede har nevnt: denne mappeidéen er ingenting annet enn en fancy innpakking av det vi i «min tid» kalte «prøver» og «innleveringer». De gjorde jobben da, de gjør jobben nå. Bruk heller pengene på noe fornuftig, som for eksempel bedre lærerlønninger, så dette faktisk blir et attraktivt yrke som tiltrekker de dyktige folkene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.