Jabber og MSN

Mange har spurt meg om hvilken MSN-klient jeg bruker, siden jeg kan være pålogget MSN flere steder samtidig, og kan se folks personlige meldinger til tross for at jeg bruker Linux. Jeg begynner nå med en liten rant om hvorfor jeg har gjort som jeg har gjort, så hvis du er mer interessert i fremgangsmåten og slikt, så kan du hoppe over de neste paragrafene og gå rett til der det står «[Mer]».

GajimØyeblikksmeldinger, direktemeldinger, IM, MSN, hva man enn kaller det så klarer man seg ikke uten. Og i Norge er «IM» synonymt med «MSN», eller «Windows Live Messenger» som det heter nå. Personlig er det mange aspekter ved MSN som jeg ikke liker, det inkluderer alt fra selve Windows-klienten til winks, nudges og de utallige smileyene. I tillegg bruker jeg Linux, og den eneste noenlunde brukbare klienten for MSN på denne plattformen er som alle vet Gaim. Her kommer nok et «men», for Gaim er full av bugs som jeg ikke vil gå nærmere inn på her, og utviklingen går sakte. Bare se på Mac-folkets Adium, som er bygget på Gaim, men har kommet lysår lenger både i brukervennlighet og funksjonalitet. Hadde Adium fungert i Linux hadde jeg brukt det.

Så kom Google på banen med sin Google Talk, som er basert på XMPP-protokollen, bedre kjent som Jabber. Her har man alt man trenger, og klientene og protokollen er fri for alt våset som ødelegger MSN med venner. Min ønskedrøm var om alle gikk over til dette, spesielt siden protokollen er så godt støttet over alle plattformer. Dette forblir selvsagt en drøm, om ikke annet fordi MSN fungerer for folk flest, og folk bruker det fordi alle andre bruker det. Men hvorfor må JEG bruke det?

Her kommer Jabber til unnsetning med sin støtte for transporter. Hvis serveren er satt opp riktig, med passende tilleggsprogramvare, kan du legge til kontoinformasjonen din fra andre IM-tjenester. Da tar serveren seg av kommunikasjonen med for eksempel MSN-kontaktene dine, mens for klienten din ser de ut som Jabber-kontakter. Dette har mange fordeler: man får flere valgmuligheter i forhold til hvilken klient man vil bruke, og man får sømløs sammensmelting av de ulike protokollene sine på en måte som Gaim og Adium ikke kan måle seg med. Man ser ikke snurten av winks, nudges og smileys, mens de funksjonene som faktisk er nyttige, for eksempel «personlig melding»-feltet, blir overført. Så, omsider til saken:

Serveren

Jabber-serveren jeg benytter er jabber.no, som støtter det meste av det som er kult, og som endelig har stabilisert seg til en akseptabel oppetid. Dessuten får man en fin @jabber.no-adresse.

Klienten

Klienten jeg bruker heter Gajim, og er en dedikert Jabber-klient med spesielt velutviklet støtte for transporter. Dette innebærer at MSN-kontaktene får MSN-ikoner, og de mest brukte smilefjesene/smileyene er støttet, hvis du skulle ha et spesielt behov for dem. I tillegg er klienten minimalistisk og fin.

Så når man har lagt inn klienten og starter den for første gang får man spørsmål om man har en Jabber-konto fra før, eller om man vil registrere en ny. Hvis du allerede har en Google Talk-adresse så kan du bruke den, men ting fungerer mye bedre med en ren Jabber-konto, så denne fremgangsmåten tar for seg registrering av en helt ny konto:

Registrere ny konto

Fyll inn de få feltene som trengs:

Det var alt, du har nå en konto og kan logge inn (du får også muligheten til å legge inn mer detaljert informasjon om deg selv):

Når du er ferdig innlogget er det på tide å legge til MSN-kontoen i Jabber-kontoen. Gå til hovedmenyen, velg «Actions» -> «Discover Services». Du får da frem følgende vindu, hvor du skal velge MSN-transporten, og «Register»:

Registrere transporten

Her må du skrive inn brukernavn og passord for MSN-kontoen din. Dette vil bli lagret på serveren «jabber.no», så hvis du er overforsiktig med passordene dine så er du herved advart. Jeg stoler imidlertid på de gode folkene som står bak jabber.no, så personlig ser jeg det ikke som noe problem.

Dett var dett. Nå skal du bli logget inn på MSN. Første gang kan denne prosessen ta noe tid, og kontaktene blir importert uten å ta vare på hvilken gruppe de lå i på MSN-kontoen, og kallenavnene deres blir heller ikke importert uten videre. Personlig liker jeg best å sette alias på alle kontaktene mine uansett, så dette er nesten bare en fordel. Alle MSN-kontaktenes adresser fremstår på formen «brukernavn%hotmail.com@jabber.no», hvor alt foran @ er den egentlige MSN-adressen, og det egentlige @-tegnet er byttet ut med %.

Du kan ha kontaktene i flere grupper samtidig, og Jabber-serveren vil ta vare på både aliaser og ditt eget profilbilde for deg, slik at hvis du logger inn et annet sted så trenger du ikke å skrive inn all denne informasjonen på nytt. Denne funksjonaliteten kom bare nylig med i Live Messenger. Jeg håper denne informasjonen har vært nyttig og interessant.

Min jabber-adresse: ejh@jabber.no
Min MSN-adresse: einar@haraldseid.net

4 kommentarer til «Jabber og MSN»

  1. Hadde bare google talk støttet msn transport hadde jeg definitivt kuttet ut msn ASAP. For primær-kommunikasjon bruker jeg kun jabber uansett da alle jeg snakker med daglig faktisk har byttet :)

  2. Dette har mange fordeler: man får flere valgmuligheter i forhold til hvilken klient man vil bruke, og man får sømløs sammensmelting av de ulike protokollene sine på en måte som Gaim og Adium ikke kan måle seg med.

    Løgn! Dersom man benytter seg av transport-opplegget kan man så klart gjøre nettopp det samme med både Gaim og Adium. Det er muligens en god plan, så kanskje jeg skal forsøke på det igjen … kanskje.

  3. Du vet det ikke var det jeg mente. Gaim og Adium ALENE gjør ikke dette like smooth.

    Gajim har også støtte for flere kontoer .. så lenge de alle er Jabber-kontoer ^_^

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.